دیتیلهای اجرایی بلوکهای AAC یا هبلکس
دانشنامه تخصصی و پایگاه خبری موج شهر به موضوع دیتیلهای اجرایی بلوکهای AAC یا هبلکس از نگاه سرکار خانم مهندس فاطمه نیکوبخت عضو سازمان نظام مهندسی استان البرز پرداخت.
بلوکهای AAC : Autoclaved Aerated Concrete یا همان بتنهای هوادهی اتوکلاو شده از مقاومت بالایی برخوردار هستند و متخلخل هستند. این بلوکها جایگزین بلوکهای سیمانی و رسی شده و در مقابل حرارت و صوت عایق خوبی به شمار میآیند و موردتوجه قرار گرفتهاند.
در قسمتهای قبل دیتیل بلوکهای رسی و سیمانی را مورد بررسی قرار دادیم. برای اجرای دیوار با بلوکهای AAC دو تفاوت در مقایسه با بلوکهای رسی و سیمانی وجود دارد که در این قسمت مورد بررسی قرار خواهد گرفت:
تسمه اتصال جایگزین میلگرد بستر
حداقل قطر مفتول میلگرد بستر، 4 میلیمتر میباشد. ولی طبق پیوست 6 استاندارد 2800، نشریه 729، نشریه 326 و ضابطه 819 حداکثر ضخامت ملات بستر نازک برای بلوکهای AAC، 3 میلیمتر میباشد؛ لذا نمیتوان از میلگرد بستر برای مسلح کردن دیوار استفاده کرد. در نتیجه باید از بستهای اتصال بهجای میلگرد بستر استفاده گردد.
بستهای ارتجاعی (رادیکالی یکطرفه) جایگزین گیره اتصال
گیرههای اتصال برای متصل کردن میلگرد بستر به اجزای سازهای و وادارها بکار میرود. اما در این بلوکها از میلگرد بستر استفاده نمیکنیم و درنتیجه باید اتصال دیگری برای نگهداری دیوار در خارج از صفحه و اجازه حرکت آزادانه در داخل صفحه معرفی شود. بستهای ارتجاعی اتصال لغزشی هستند که برای مهار خارج از صفحه و درعینحال تأمین آزادی حرکت داخل صفحه استفاده میشوند. این بستها با نام «بستهای انعطافپذیر U شکل» و «بستهای رادیکالی» نیز شناخته میشوند.
این بست میتواند در اتصال دیوار به اعضای سازهای (سقف، تیر، ستون، دیوار برشی) بکار رود. باید توجه داشت که اتصال به این اعضای سازهای از طریق کاشت چرخشی باشد و کاشت ضربهای و تفنگ میخکوب ممنوع است. اما برای اتصال این بست و همچنین تسمههای اتصال به بلوکها میتوان از میخ استفاده کرد.
نکته 1: اتصال بستهای رادیکالی در زیر تیر برای اتصال آخرین بلوک دیوار در ارتفاع توصیه نمیشود. زیرا تحت اثر زلزله، دو کف بالا و پایین نسبت به هم جابهجایی دارند و تحت این جابهجایی، بستها از مکان خود کنده خواهند شد.
نکته 2: بستهای رادیکالی در حین زلزله دچار تغییر شکلهای پلاستیک شدید شده و ممکن است در سیکلهای پایانی زلزله دچار خستگی شده و گسیخته شود؛ لذا باید حتماً وضعیت آنها را بعد از زلزله بررسی کرد و در صورت نیاز تعویض کنیم.
نکته 3: از ناودانیها و نبشیهای اتصال میتوان بهجای بستهای رادیکالی در بلوک AAC استفاده کرد. پس، قطعات اتصال ناودانی و نبشی برای همه بلوکها قابل استفاده میباشند.
طبق نشریه 326؛ در اتصال بلوکها به وادار توسط بستهای رادیکالی، یک طرف بلوک را بهصورت کامل و طرف دیگر را با اره طوری برش میدهیم که جای وادار مشخص شود. درصورتی که به جای بست رادیکالی از قطعات اتصال ناودانی استفاده شود، قرارگیری کامل بلوک در بین این ناودانیها کفایت میکند و نیازی به برشکاری بلوک نیست.
نکته 4: مطابق پیوست 6 استاندارد 2800، اتصال گیره و بستهای رادیکالی به وادارها توسط جوش مجاز میباشد، ولی نباید این جوشها تحت تأثیر بارهای ثقلی قرار گیرند بطوریکه احتمال کنده شدن جوش وجود داشته باشد. درصورتی که اجرای گیره و بست رادیکالی صحیح باشد، این مورد رعایت میشود. درواقع حرکت عمودی آزاد برای میلگرد بستر قرار گرفته در گیره وجود دارد و همچنین قسمت افقی بست رادیکالی روی بلوک زیرین خود تکیه داده میشود.
نکات اجرایی بلوکهای AAC:
– در دیوارهای داخلی بهازای هر سه ردیف بلوک، باید از یک بست ارتجاعی استفاده نمود.
– در دیوارهای خارجی بهازای هر دو ردیف بلوک، باید از یک بست ارتجاعی استفاده نمود.
– بست ارتجاعی مورداستفاده باید دارای حداقل عرض 30 میلیمتر، حداقل ضخامت 2 میلیمتر و حداقل طول 200 میلیمتر باشد.
– ضخامت تسمههای اتصال حداقل 2 میلیمتر و طول آنها بین 15 تا 20 سانتیمتر باشد.
– فاصله تسمههای اتصال از هم معمولاً 50 سانتیمتر بوده و میخهای مورداستفاده برای اتصال بلوکها، دارای قطر 6 و یا 8 میلیمتری میباشند.
– تسمههای اتصال معمولاً از هر 2 یا 3 رج در میان در ارتفاع دیوار استفاده میشود که همگام با اجرای بستهای ارتجاعی برای دیوار داخلی یا خارجی میباشد.
نکته 5: بستهای رادیکالی را میتوان در بلوکها غیر AAC (سیمانی یا سفالی) نیز بکار برد. در دیوارهایی که با ستون یا دیوار برشی زاویه دارند (دیوارهایی که کج هستند)، نمیتوان از ناودانیهای منقطع استفاده کرد؛ لذا بستهای رادیکالی از این جهت میتوانند بسیار کاربردی باشند.
با تشکر از دانشنامه تخصصی و پایگاه خبری موج شهر و سرکار خانم فاطمه نیکو بخت.