مشاوره های حقوقی با رویکرد ترمیمی
دانشنامه تخصصی و پایگاه خبری موج شهر؛ به گزارش دفتر تسهیل گری شهید معقول و امیرآباد ذیل سازمان بازآفرینی فضاهای شهری شهرداری مشهد به موضوع مشاوره های حقوقی با رویکرد ترمیمی پرداخت.
وقتی ترمیم روابط انسانی هم میتواند راهگشای حل مسائل محله باشد
وجود اختلاف بین مردمان ساکن در یک محدوده، به همان انداره مهم و در عین حال مخرب است که مشکلات یک محله بر روند پیشرفت آن محدوده میتواند اثر بگذارد! این اختلافات بر سر هر مسئله یا موضوعی میتواند منجر به آسیب دیدن فضای صمیمی سکونت و همسایگی در یک محدوده خاص شود و این در حالی است که وجود و حضور صمیمت در بین مردم خود میتواند راهگشای بسیاری از مسائل و مشکلات مردم در آن محله باشد.
با توجه به اهمیت موضوع مشاوره های حقوقی با رویکرد ترمیمی ، یکی از مهمترین اقدامات دفتر توسعه محله شهیدمعقول و امیراباد به عنوان یکی از محلات واقع در پهنه ساختمان، برگزاری جلسات و نشستهای مشاوره حقوقی ترمیمی با همکاری کانون وکلای دادگستری و دبیرخانه شهرترمیمی است.
لازم به توضیح است که اساس رویکرد ترمیمی، رویکرد تعاملی بوده و کنشگران آن از جمله افراد بزهکار، بزه دیده، تسهیلگر و سازمانهای مردم نهاد، در تعامل با یکدیگر به بهبود روابط انسانها به صورت ترمیمی در جامعه میپردازند.
بر همین اساس سعی شده است تا در جلسات مشاوره حقوقی، به منظور اشاعه عدالت ترمیمی و حل اختلاف بین مردم از طریق صلح و سازش با ابزار میانجیگری، با رویکرد ترمیم و مصالحه، توسط وکلای پایه یک مشاورههای حقوقی برگزار شود.
در همین راستا از سال 1400 تا آبان 1402 تعداد زیادی مشاوره حقوقی ترمیمی در محل دفتر توسعه(تسهیلگری) محلات شهید معقول و امیرآباد برگزار و خدمات توسط وکلای ترمیمی به صورت رایگان ارائه شده است.
تأسیس شورای حل اختلاف محلی و ترویج فرهنگ مصالحه
یکی از نهاد های مردمی که دارای ریشه اصلاح و میانجیگری است و در راستای حاکمیت بخشیدن اراده مردم در رسیدگی به امور قضایی غیر مهم از سوی نمایندگان مردم فعالیت می کند، شورای حل اختلاف است.
شوراهای حل اختلاف به موجب قانون برنامه سوم توسعه و به منظور کاستن از مراجعات مردم به دادگاهها و در جهت توسعه مشارکتهای مردمی، رفع اختلافات محلی و نیز حل و فصل مسائلی که مبنا و ماهیت قضایی نداشته یا ماهیت قضایی آن پیچیدگی کمتری دارد، ایجاد شده است. شورای حل اختلاف محلی با عضویت داوطلبانه معتمدین و ریش سفیدان محلی و اقدام به صورت کدخدامنشی در سطح پهنه آغاز به کار کرد.
در همین راستا در محلات شهیدمعقول و امیرآباد با توجه به درخواست بالای اهالی و تعداد زیاد شرکت کنندگان، دو شعبه شورای اختلاف کاملا داوطلبانه و خودجوش تحت عنوان “شورای حل اختلاف محله شهیدمعقول” و “شورای حل اختلاف محله امیرآباد” تأسیس شده است. هدف این شوراها، حل اختلاف و صلح و سازش بین اشخاص است که تحت نظارت قوه قضاییه و با شرایط مقرر در این قانون تشکیل میشود.
بر همین اساس در شعبه های شورای حل اختلاف محله های شهید معقول و امیرآباد پروندههای حل اختلاف از سوی دادگاه و سدمعبر شهرداری جهت برگزاری نشست ارجاع میشود.
مجموع پروندههای ارجاع شده به دو شعبه از سال 1400 تا آبان ماه 1402 تعداد 200 پرونده میباشد که 80 درصد پرونده ها به سازش ختم شده است.
تشکیل کارگروه های تخصصی جهت پیگیری و حل مشکلات پهنه
تشکیل کارگروه محلی جزئی از روند جریان شکل گیری توسعه محلات است. مسئولیت کلی کارگروههای محلی شناسایی توانمندی های موجود در بخش های اجتماعی، اقتصادی و …، نیازسنجی آموزشی، شناسایی فرصتها و پتانسیل های محلات واقع در پهنه و افزایش سرمایه های اجتماعی و تلاش اعضای کارگروه در جهت ارتقاء هویت و تعلق محلهای و توسعه مشارکتهای اجتماعی میباشد.
اعضای این کارگروه ها متشکل از نمایندگان منتخب و اقشار مختلف اجتماع محلی چون گروه های فرهنگی و هنری، گروه های مذهبی، گروه های ورزشی، معتمدین و ساکنین قدیمی، نخبگان محله و گروههای مردمی است تا بتوان از نظرات جامعه وسیعی از محله جهت رفع مشکلات بهره برد. بنابراین دفاتر توسعه تسهیلگری در ابتدای ورود خود به محلات، ظرفیتها و مسائل آنان را شناسایی کرده و سپس کارگروه های محلی متشکل از افراد علاقه مند و معتمد را متناسب با مسائل و مشکلات محله تشکیل داده و اعضا به بحث و گفتگو پیرامون مشکلات و معضلات محله پرداخته و نظرات و پیشنهادات خود را جهت حل مسائل مطرح می کنند.
دفتر تسهیل گری شهید معقول و امیرآباد
سازمان بازآفرینی فضاهای شهری شهرداری مشهد
ثبت دیدگاه