سخن اندیشمندان
شهر يك اثر هنري بزرگ است كه آفرينندگاني به وسعت خود و به تعداد جمعيتش دارد (كريستوفر الكساندر)

سه شنبه, ۱۶ بهمن , ۱۴۰۳ Tuesday, 4 February , 2025 ساعت تعداد کل نوشته ها : 596 تعداد نوشته های امروز : 0 تعداد اعضا : 5 تعداد دیدگاهها : 78×

ویژه خبری

پایان اولین دوره مسابقات آزاد مهارتی هوش مصنوعی در البرز هوش مصنوعی و مدیریت شهری نوین برگزاری کارگاه نویسندگی روایت پایداری در کرج کوتاه کردن دست سودجویان از حریم رودخانه های کرج تردد ۱۸۸ میلیون خودرو از راه های البرز تاثیر مثبت پلاسما درمانی بر درمان زخم های دیابتی در البرز همایش بزرگ پیاده‌روی خانوادگی در هشتگرد برگزار می شود استفاده از مدیران بومی و کارآمد در اولویت استاندار البرز باشد آمادگی راهداری البرز برای حضور در رزمایش الی بیت المقدس تولید سالانه ۳۱۱ میلیون مترمکعب آب شرب در البرز خبر قطعی برق در بهار و تابستان صحت ندارد اجرای طرح جمع آوری چرخ دستی‌های غیر مجاز در کرج کاهش ۱۰ درصدی ذخیره سد کرج نسبت به سال گذشته مسابقه طراحی المانِ میدان ورودی دانشگاه جامع امام حسین اندیشکده حکمرانی شهری مِهستان ضوابط راه پله ۱۰۰ میلیون تومان پاداش برای یک شخصیت ماندگار عروسکی کاربرد هوش مصنوعی در مدیریت شهری هزینه مدیریت شیرابه در حلقه‌دره ۶ میلیارد تومان است ماهدشت میزبان مسابقات قهرمانی یونیون شیتوریو کاراته کشور 

معرفی شهر رشت
17 تیر 1403 - 16:16
شناسه : 2068
16
معرفی شهرهای ایران شهر رشت با ترکیبی از طبیعت زیبا، معماری سنتی، فرهنگ متنوع و صنایع‌دستی منحصربه‌فرد، یک مقصد گردشگری فوق‌العاده در ایران است.
ارسال توسط : منبع : دانشنامه تخصصی و پایگاه خبری موج شهر
پ
پ

معرفی شهر رشت

رشت، پایتخت استان گیلان در شمال ایران، یکی از شهرهای زیبا و مهم ایران است. این شهر با آب‌وهوای معتدل و فصلی، طبیعت زیبا، فرهنگ متنوع و تاریخ باستانی جذاب، همواره گردشگران را به خود جذب می‌کند. طبیعت سرسبز و سرشار از جاذبه‌های طبیعی مانند جنگل‌های بارانی، رودخانه‌ها و دریاچه‌ها، از جمله جذابیت‌های اصلی رشت است. باغ‌های معروف رشت که به نام باغ‌های لاله‌ها شناخته می‌شوند، جاذبه‌های بی‌نظیری برای گردشگران هستند. رشت همچنین با معماری زیبا و منحصربه‌فرد خود، به‌ویژه با بناهایی مانند مسجد جامع رشت و باغ ایرانشهر، تاریخچه طولانی و پر از رنگ و بوی دارد. به‌عنوان پایتخت استان گیلان، رشت همچنین بافرهنگ و هنر غنی خود، از جمله هنرنمایشی گیلک، قالی‌بافی و صنایع‌دستی متنوع، برای بازدیدکنندگان جالب است. در کل، شهر رشت با ترکیبی از طبیعت زیبا، معماری سنتی، فرهنگ متنوع و صنایع‌دستی منحصربه‌فرد، یک مقصد گردشگری فوق‌العاده در ایران است. در این یادداشت به معرفی شهر رشت در ابعاد مختلف پرداخته می شود.

شهر رشت کجاست؟

شهر رشت در ۴۹ درجه و ۳۶ دقیقه طول شرقی و ۳۷ درجه و ۱۶ دقیقه عرض شمالی از نصف‌النهار گرینویچ قرار دارد و مساحت آن حدود ۱۳۶ کیلومتر است. این شهر از شمال به شهر خمام، از جنوب به دهستان لاکان، از غرب به صومعه‌سرا و از شرق به کوچصفهان محدود است. رشت در وضع طبیعی خود جزء کوچکی از جلگه گیلان و دشت‌های جنوبی دریای کاسپین است که این جلگه در دو حد جنوبی و شمالی خود بین کوه های البرز و نوار ساحلی واقع شده و شهر رشت، بندر انزلی و لاهیجان را در برمی‌گیرد. فاصله رشت از تهران ۳۲۵ کیلومتر است. این شهر دارای فرودگاهی است بین‌المللی که در ۵ کیلومتری شمال خاوری آن ساخته شده است.

تاریخچه شهر رشت

رشت ابتداقصبه‌ایی بود که در میان دو رودخانه گوهر رود و سیاهرود قرار داشت و ازاین‌جهت نیز قدمت دیرینه دارد . ولی از جهت سابقه شهری اولین‌بار حمد ا..مستوفی، در قرن هشتم هجری از این شهر نام‌برده است. نام قدیمی رشت دارالمرز یا دارالامان بوده که قبل از این دو به آن بیه می‌گفته‌اند (بیه در لغت‌نامه‌ها، رود و یا مصب بین دو رودخانه معنی شده است) و چنین به نظر می‌رسد که دلیل این نام‌گذاری، قرارگرفتن آن در میان دو رودخانه است که به‌مثابه حفاظ و دیوار شهر محسوب می‌گردید.

دهخدا معتقد است، چون شهر رشت در سال ۹۰۰ هجری ساخته شده، بنابراین برای نام این مکان از ماده تاریخ آن استفاده کرده‌اند و کلمه رشت به‌حساب ابجد ۹۰۰ هجری است. رشت در دوران معاصر، نیز به‌عنوان یکی از مراکز مهم سیاسی و فرهنگی ایران مطرح بوده است. رشت که به شهر باران‌های نقره‌ای معروف است. مرکز استان گیلان است و برای اولین‌بار نام آن در کتاب حدودالعالم که به سال ۳۷۲ ه.ق. نگارش یافته با صفت ناحیه بزرگ آمده است. رشت از سال ۱۰۰۴ ه.ق به فرمان شاه‌عباس مرکز استان گیلان و مرکز معاملات نوغان و ابریشم شد که در آن زمان محصول اول گیلان بود. این امر موجب شد که مالکان بزرگ و بازرگانان ایرانی، روسی، یونانی و ارمنی که تاجر نوغان ابریشم بودند به این شهر توجه کنند و شهر رشت رشد چشمگیری پیدا نماید.

در دوران مشروطه، رشت یکی از مهم‌ترین مراکز جنبش مشروطیت در ایران بود. همچنین، رشت زادگاه بسیاری از چهره‌های مهم سیاسی، فرهنگی و هنری ایران، از جمله میرزا کوچک‌خان جنگلی، سردار جنگل، است.

تاریخچه شهر رشت

نقشه قدیمی شهر رشت

فرهنگ و آداب‌ورسوم مردم شهر رشت

فرهنگ و آداب‌ورسوم مردم شهر رشت، باتوجه‌به تاریخ و فرهنگ غنی این منطقه، بسیار متنوع و جذاب است. در زیر به برخی از مهم‌ترین آنها اشاره می‌شود:

  • مهمان‌نوازی: مردم رشت به‌عنوان یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های خودشان، مهمان‌نواز و پذیرای مهمانان هستند. همچنین در مراسمات خانوادگی و مذهبی، مهمانی و پذیرایی از مهم‌ترین عناصر است.
  • مراسمات مذهبی: شهر رشت با جمعیت مذهبی متنوع، میزبان مراسمات مذهبی مختلفی از جمله نمازهای جماعت، عید نماز، مراسمات عزاداری محرم و سایر مراسمات مذهبی است.
  • جشن‌ها و مراسم محلی: در طول سال، در شهر رشت جشن‌ها و مراسمات محلی مختلفی برگزار می‌شود که نمایانگر فرهنگ و هویت مردم این منطقه هستند. به‌عنوان‌مثال، جشن‌های نوروزی، عید فطر و قربانی، مراسمات عروسی و…
  • صنایع‌دستی و هنرهای محلی: صنایع‌دستی مانند قالی‌بافی، گلیم‌بافی، منبت‌کاری و… یکی از ویژگی‌های بارز فرهنگ مردم رشت است. این هنرها به‌عنوان نمادهای فرهنگی و هنری منطقه، در زندگی روزمره و جشنواره‌های محلی شهر مورداستفاده قرار می‌گیرند.
  • پوشش محلی: مردم رشت اغلب از لباس‌های سنتی محلی خود استفاده می‌کنند که به‌عنوان جزءی از هویت فرهنگی خود، اهمیت ویژه‌ای دارد.
  • رسوم محلی و سنت‌های قدیمی: رشت دارای رسوم و سنت‌های خاصی است که از نظر تاریخی و فرهنگی ارزشمند هستند. به‌عنوان‌مثال، رسوم عروسی، نوروزی، تعطیلات مذهبی و… .

در کل، فرهنگ و آداب‌ورسوم شهر رشت باتوجه‌به تنوع جمعیت و غنای فرهنگی منطقه، متنوع و پر از رنگ و بو است و این امر به شهر رشت یک هویت فرهنگی واحد و متفاوت بخشیده است.

معماری شهر رشت

معماری شهر رشت با ویژگی‌های منحصربه‌فرد خود، یکی از جذابیت‌های اصلی این شهر است. این شهر با معماری سنتی و زیبای خود، یک ترکیب منحصربه‌فرد از عناصر معماری گیلکی و ایرانی دارد. در زیر به برخی از ویژگی‌های معماری شهر رشت اشاره می‌کنم:

  • خانه‌های گیلکی: خانه‌های سنتی گیلکی با استفاده از چوب و آجر به‌عنوان مواد اصلی ساختمان، طراحی شده‌اند. این خانه‌ها اغلب دارای پله‌های چوبی، ناودانی‌های زیبا و حیاط‌های داخلی هستند که باعث ایجاد یک فضای داخلی دلپذیر می‌شوند.
  • آلاچیق‌ها و پنجره‌های گرد گیلکی: آلاچیق‌ها و پنجره‌های گرد یکی از ویژگی‌های بارز معماری گیلکی است. این عناصر به‌عنوان نمادی از زیبایی و زندگی سنتی مردم منطقه شناخته می‌شوند و به خانه‌ها جلوه‌ای خاص می‌بخشند.
  • بناهای تاریخی: در شهر رشت بسیاری از بناهای تاریخی وجود دارد که نمونه‌هایی از معماری سنتی و فرهنگ این منطقه هستند. مسجد جامع رشت، باغ ایرانشهر، موزه گیلک و خانه‌های تاریخی از جمله این بناها هستند.
  • مساجد و اماکن مذهبی: در شهر رشت، مساجد و اماکن مذهبی نیز به‌عنوان قسمتی از معماری شهری تلقی می‌شوند. این مساجد با دیوارها و مناره‌های زیبا و آراسته، جلوة شهر را زیباتر می‌کنند.

در کل، معماری شهر رشت با ترکیبی از عناصر گیلکی و ایرانی، زیبا و منحصربه‌فرد است و یکی از جذابیت‌های بارز این شهر به‌حساب می‌آید.

ساختمان شهرداری رشت

ساختمان شهرداری رشت از کاخ‌های باشکوه و بناهای تاریخی بجا مانده از دوران قاجار است که با معماری متفاوت و اروپایی خود به نگین زیبای این شهر دیدنی تبدیل شده است. ساختمان شهرداری رشت یکی از ساختمان‌های مهم و نمادین در شهر است. این ساختمان واقع در مرکز شهر رشت و در نزدیکی میدان شهدا قرار دارد. طراحی این ساختمان به شیوه‌ای که با معماری ایرانی مدرن ترکیب شده است، توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. ساختمان شهرداری رشت با وجود طراحی مدرن و استفاده از امکانات فنی مدرن، درعین‌حال نمادی از معماری سنتی ایرانی را هم در خود حفظ کرده است. طراحی بلندی این ساختمان، به همراه استفاده از رنگ‌ها و نقوشی که با سنت‌های ایرانی در تطابق است، آن را به یکی از نمادهای شهری رشت تبدیل کرده است.

ساختمان شهرداری رشت

ساختمان شهرداری رشت

ساختمان شهرداری رشت علاوه بر این که به‌عنوان مرکز اجرایی شهرداری و ارائه خدمات به شهروندان عمل می‌کند، معماری زیبای خود را نیز به‌عنوان یک جاذبه توریستی در شهر رشت دارد. این ساختمان با فضای داخلی و خارجی شگفت‌انگیز خود، همواره موردتوجه علاقه‌مندان به معماری و هنر است. باتوجه‌به موقعیت مرکزی و اهمیت اجتماعی و اداری آن، ساختمان شهرداری رشت نه‌تنها به‌عنوان مرکز اجرایی برنامه‌ها و سیاست‌های شهری، بلکه به‌عنوان نمادی از هویت فرهنگی و معماری شهر، در خلق یک هویت برجسته برای رشت نقش بسزایی دارد.

تاریخچه ساختمان شهرداری رشت

تاریخ احداث بنای ساختمان شهرداری رشت به دوره مشروطه بازمی‌گردد. در این دوره قانون احداث بلدیه در شهرهای مختلف کشور تصویب شد و شهر رشت نیز باتوجه‌به اهمیت موقعیت مکانی آن و قرارگرفتن در راه‌های تجاری شمال کشور، جز نخستین شهرهایی بود که ساختمان بلدیه در آن احداث گردید. پروژه احداث بنای کاخی که امروز آن را ساختمان شهرداری رشت می‌نامیم، در سال ۱۲۸۶ آغاز شد، اما ازآنجایی‌که این پروژه بسیار دشوار و پیچیده بود، وقفه زیادی در ساخت آن به وجود آمد. سرانجام در سال ۱۳۰۵ و پس از گذشت ۱۹ سال، ساختمان شهرداری رشت تکمیل گردید و بلافاصله کار خود را به‌عنوان شهرداری رشت آغاز کرد. ناگفته نماند که ساعت زیبای این ساختمان که نماد وقت‌شناسی و نوگرایی رشت محسوب می‌شود و هنوز هم دقیق و رأس ساعت با صدای گوش‌نواز ناقوس خود مردم رشت را از زمان باخبر می‌سازد، سه سال بعد به ساختمان شهرداری رشت افزوده شد تا این ساختمان به عمارتی باشکوه مبدل گردد.

میدان شهرداری رشت اوایل دهه 50

میدان شهرداری رشت اوایل دهه 50

رشت شهر خلاق خوراک‌شناسی

تفاهم‌نامه همکاری کمیسیون ملی یونسکو در ایران و شهر رشت با حضور استاندار گیلان و با امضای طرفین این تفاهم‌نامه، آقای دکتر محمدرضا سعیدآبادی دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو – ایران و محمدابراهیم خلیلی شهردار رشت در روز ۲۶ مردادماه ۱۳۹۳ منعقد شد.

شهرداری رشت با عنایت به اطلاع‌رسانی کمیسیون ملی یونسکو در خصوص پتانسیل موجود شهر رشت در زمینه خوراک بر آن شد تا زمینه‌های اقتصادی و  اجتماعی خلاقیت موردنظر را متبلور نماید. در این راستا، امور بین‌الملل شهرداری رشت به جهت پیوستن به شبکه جهانی شهرهای خلاق  خوراک­شناسی یونسکو، اطلاعات درخواستی مندرج در فرم تقاضا را تدوین و سپس ترجمه و در مورخ ۲۵ تیر ۱۳۹۴ (۱۵ ژوئیه ۲۰۱۵) به مقر یونسکو در پاریس ارسال نمود.

اولین نشست مشترک با کمیسیون ملی یونسکو – ایران جهت اقدامات فرهنگ، اجتماع و زیست‌محیطی به‌منظور دستیابی به شهر خلاق (شهر پایدار – شهر سالم) برگزار شد. در پی راه‌اندازی دفتر همکاری کمیسیون ملی یونسکو – ایران، همکاری‌های مشترک شهرداری با دفتر یونسکو در ایران صورت گرفت که از آن جمله می‌توان به موارد ذیل اشاره نمود:

دفتر همکاری‌های شهر رشت با کمسیون ملی یونسکو در ساختمان تاریخی شهرداری راه‌اندازی گردید.

در نخستین روز راه‌اندازی دفتر همکاری‌های کمیسیون ملی یونسکو – ایران با شهرداری رشت، توسط دبیرکل این کمیسیون در شهرداری رشت (برای نخستین‌بار در استان گیلان)، با حضور اعضای شورای اسلامی شهر رشت، شهردار، مدیران شهری و جمعی از اساتید دانشگاه معرفی شد.

پس از آشنایی دست‌اندرکاران این کمیسیون با پتانسیل‌های فرهنگی و اجتماعی و همچنین میراث ناملموس فرهنگی شهر رشت، راهکارهای پیوستن شهر رشت به شبکه شهرهای خلاق در زمینه خوراک‌شناسی به‌منظور گامی برای معرفی بیشتر ظرفیت‌های رشت به مردم جهان توسط این کمیسیون به شهرداری رشت پیشنهاد شد.

تدوین و ترجمه (فارسی – انگلیسی) نامه برای ارائه گزارشی از پتانسیل‌های رشت به ۵ شهردار از شبکه شهرهای خلاق خوراک‌شناسی بر حسب تقسیم‌بندی منطقه‌ای یونسکو در ۱۸ آذر ۱۳۹۴(۹ دسامبر ۲۰۱۵)

شهر رشت میزبان هیئت بلندپایة اعضای کمیسیون ملی یونسکو بود و برای اولین‌بار در این شهر، یک همایش با عنوان «چشم‌انداز توسعه پایدار» و دو کارگاه آموزشی که عبارت‌اند از «توسعه پایدار و سیاست‌گذاری‌های ملی از منظر یونسکو» و «توسعه پایدار، توسعه اجتماعی، توانمندسازی زنان» که به ترتیب در استانداری، در سالن مخابرات در مجتمع خاتم الانبیاء رشت، طی روزهای دوم تا سوم اسفند ۱۳۹۴، به همت دفتر همکاری‌های کمیسیون ملی یونسکو – ایران – شهرداری رشت و ستاد توسعه پایدار شهرداری رشت و با همکاری استانداری گیلان، پژوهشکده محیط‌زیست جهاد دانشگاهی، شورای اسلامی شهر رشت، مجمع متخصصین ایران مرکز آموزش و پژوهش گیلان، خانه سازمان‌های غیردولتی گیلان، شهرداری لاهیجان و اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی رشت طی روزهای اول تا سوم اسفند ۱۳۹۴ برگزار شد.

در روز دوم اسفند، همایش چشم‌انداز توسعه پایدار با حضور بیش از ۱۰۰ نفر از تصمیم‌گیران و تصمیم‌سازان استان اعم از اعضای شورای اسلامی و سرپرست شهرداری رشت، معاونین و مدیران کل استانداری گیلان، مدیران کل دستگاه‌های اجرایی، فرمانداران و شهرداران شهرستان‌ها، در سالن اجتماعات استانداری گیلان برگزار شد.

پرونده نهایی پیوستن شهر رشت به شبکه شهرهای خلاق دنیا در حوزه خوراک‌شناسی در تیرماه به کمیسیون ملی یونسکو – ایران ارائه گردید.

۲۰ آذر ۱۳۹۴ (۱۱ دسامبر ۲۰۱۵) شهر رشت به طور رسمی از سوی ایرنا بوکووا، دبیرکل سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی یونسکو مستقر در پاریس در شبکه جهانی شهرهای خلاق یونسکو در حوزه خوراک‌شناسی ثبت گردید. نکته حائز اهمیت دیگر این است که هر ۴ سال یک‌بار شهر رشت ملزم است تا گزارش عملکردی از فعالیت‌های خود در سطوح ملی و بین‌المللی را به این شبکه ارائه نماید.

شهر رشت میزبان هیئت بلندپایة اعضای کمیسیون ملی یونسکو بود و برای اولین‌بار در این شهر، یک همایش با عنوان «چشم‌انداز توسعه پایدار» و دو کارگاه آموزشی که عبارت‌اند از «توسعه پایدار و سیاست‌گذاری‌های ملی از منظر یونسکو» و «توسعه پایدار، توسعه اجتماعی، توانمندسازی زنان» که به ترتیب در استانداری، در سالن مخابرات و در مجتمع خاتم الانبیاء رشت، طی روزهای دوم تا سوم اسفند ۱۳۹۴، به همت دفتر همکاری‌های کمیسیون ملی یونسکو – ایران – شهرداری رشت و ستاد توسعه پایدار شهرداری رشت و با همکاری استانداری گیلان، پژوهشکده محیط‌زیست جهاد دانشگاهی، شورای اسلامی شهر رشت، مجمع متخصصین ایران مرکز آموزش و پژوهش گیلان، خانه سازمان‌های غیردولتی گیلان، شهرداری لاهیجان و اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی رشت طی روزهای اول تا سوم اسفند ۱۳۹۴ برگزار شد.

دکتر سعیدآبادی دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو و استرکیش لاروش رئیس‌دفتر منطقه‌ای یونسکو در تهران با سرپرست شهرداری و اعضای شورای اسلامی رشت در تاریخ ۱ اسفند ۹۳ در ساختمان ساعت شهرداری رشت دیدار و گفتگو کردند. در این نشست پرونده اولیه طرح پیوستن رشت به شبکه شهرهای خلاق دنیا در حوزه خوراک‌شناسی ۲ اسفند در ساختمان ساعت شهرداری رشت به نمایندگان یونسکو ارائه گردید.

کارگاه آموزشی “توسعه پایدار و سیاست‌گذاری‌های ملی از منظر یونسکو با مشارکت جهاد دانشگاهی استان گیلان در عصر روز دوم اسفندماه ۱۳۹۳ در سالن مخابرات استان گیلان برگزار شد.

برای به ثبت رسیدن شهر رشت به‌عنوان شهر خلاق خوراک یونسکو، «جشنواره غذاهای محلی» روز شنبه دوم اسفندماه با تلاش ستاد توسعه پایدار شهرداری رشت با حضور دبیرکل محترم کمیسیون ملی یونسکو –  ایران، آقای دکتر سعیدآبادی و خانم استر کیش لاروش، مدیر منطقه‌ای یونسکو در تهران (نماینده یونسکو در ایران) در تالار گلستان رشت برگزار شد. هدف اصلی از برگزاری  این جشنواره نه‌تنها تبیین میراث فرهنگ بومی و انتقال ارزش‌های این فرهنگ بومی بلکه حمایت از تولیدکنندگان داخلی، اشتغال‌زایی، کاهش فقر و کمک به اقشار آسیب‌پذیر جامعه برای رسیدن به توسعه پایدار به‌واسطه این صنعت خلاق عنوان شد.

نامداران شهر رشت

آغداشلو (نقاش و گرافيست)، آذرباني (قناد)، ابتهاج (شاعر)، احراري (عضو آکادمي جراحان بزرگ آمريکا)، اشرف‌الدین (روزنامه‌نگار و شاعر)، بحرالعلوم (از علما و اشراف سادات)، بدر طالعي (پدر تئاتر گيلان)، بشرا (نويسنده و شاعر)، بهزاد (پدر زیست‌شناسی نوين ايران)، پورداوود (اديب نويسنده اوستا)، پوررضا (آهنگ‌ساز و خواننده)، پروفسور رضا (دکتراي الکترونيک و دانشمند بزرگ برجسته جهاني)، سرتیپ‌پور (نويسنده)، پروفسور سميعي (جراح برجسته مغز و اعصاب جهان)، مژدهي (يکي از خيرين)، معين (شاعر و نويسنده)، ميرزا کوچک‌خان (مبارز بزرگ رشتي)، ميناسيان (يکي از خيرين)، نامجو دارنده اولين مدال وزنه‌برداری و رکورددار جهان در ايران

جاهای دیدنی و تاریخی شهر رشت

موزه و خانه میرزا کوچک‌خان

اگر قرار باشد از بین مشاهیر گیلانی یک نفر انتخاب شود، بدون شک آن میرزا کوچک خواهد بود. به همین دلیل نماد اصلی مرکز شهر رشت، مجسمه میرزا است. محله استادسرای رشت از زمان‌های قدیم محل زندگی خانواده پدری میرزا بود. خانه‌ای که حالا به‌عنوان موزه میرزا کوچک برای عموم بازگشایی شده در اصل بخش باقیمانده از خانه پدری است. خانه‌ای که میرزا کوچک‌خان در آن متولد و بزرگ شد و بعد از آن برای تحصیل به قزوین و تهران رفت. این خانه دوطبقه با سازه چوبی به سبک خانه‌های قدیمی قاجاریه ساخته شده است. دوراه پله در دو طرف به طبقه دوم می‌رسد. خانه میرزا کوچک‌خان ۴ اتاق دارد که اتاق‌ها به همدیگر و ایوان راه دارند. طبقه پایین نمایشگاه دائمی کتاب‌های مرتبط با نهضت جنگل، انقلاب مشروطه و گیلان است. در طبقه دوم لوازم زندگی، ظروف قدیمی، اسناد تاریخی و… برای بازدید عموم قرار داده‌اند. در ایوان هم تصاویری از میرزا کوچک‌خان و اعضای جنبش جنگل روی ستون‌ها نصب شده است. از دیدنی‌های جالب این خانه، گهواره میرزا کوچک‌خان با قدمت ۱۵۰ سال، سلاح‌ کمری، ظروف غذا، رادیو، دوربین عکاسی، تلفن و کتاب‌های قدیمی است.

خانه میرزا کوچک‌خان

موزه و خانه میرزا کوچک‌خان

آرامگاه میرزا کوچک‌خان

گورستان سلیمان داراب در محله‌ای به همین نام واقع شده و آرامگاه بزرگان و مشاهیر زیادی است. در هنگام ورود به این گورستان تاریخی آرامگاه بزرگ آجری جلب‌توجه می‌کند. اینجا مقبره میرزا کوچک‌خان جنگلی است ملقب به سردار جنگل است.

آرامگاه میرزا کوچک‌خان

آرامگاه میرزا کوچک‌خان

شهرداری و پیاده‌راه علم‌الهدی

میدان شهرداری معروف‌ترین و پربازدیدترین جای دیدنی رشت است. میدان شهرداری محلی فراتر از «مرکز شهر» است. شمردن ویژگی‌های آن به ترتیب ثابت می‌کند که نباید از میدان شهرداری به‌سرعت عبور کرد. در حال حاضر خیابان‌های اطراف میدان شهرداری برای ورود خودرو بسته شده و تمام منطقه سنگ‌فرش شده است. این پروژه بزرگ باعث شد ظاهر و ترافیک کل مناطق اطراف به‌طورکلی تغییر کنند. کاخ شهرداری رشت، اداره پست و تلگراف و کتابخانه ملی جزو ساختمان‌هایی بودند که در حدود سال‌های ۱۳۰۰ به سبک معماری شهر سن‌پترزبورگ روسیه ساخته شدند. قرارگرفتن دو ساختمان پست و شهرداری در دو ضلع میدان هارمونی خاصی ایجاد کرده است. به‌ویژه این که در سال‌های اخیر با بازسازی و نورپردازی این زیبایی دوچندان شد.

شهرداری و پیاده‌راه علم‌الهدی

شهرداری و پیاده‌راه علم‌الهدی

مجسمه بزرگ میرزا کوچک‌خان سوار بر اسب، برج ساعت که هنوز هم‌صدای آن شنیده می‌شود، مجسمه‌ها و گل‌کاری‌های متعدد در این میدان یک فضای عالی برای وقت‌گذرانی ساخته است. در ورودی خیابان سعدی از میدان شهرداری در اکثر شب‌ها مراسم‌های فرهنگی، سخنرانی یا نمایشگاه‌هایی اجرا می‌شود.

موزه میراث روستایی گیلان

آب‌وهوای همیشه بارانی، اقلیم مرطوب و محیط جنگلی گیلان باعث شده تا از زمان‌های قدیم خانه‌ها با هدف سازگاری با این شرایط ساخته شوند. نکته جالب اینجاست که همه خانه‌های گیلان یک‌شکل نیستند؛ در واقع سبک و معماری خانه‌های گیلان به ۹ منطقه قابل‌تقسیم است. در ساخت این خانه‌ها از تکنیک‌ها و مهارت‌های خاصی از طراحی تا ساخت و نگهداری استفاده می‌شود که برای بازدیدکنندگان بسیار جالب است. مساحت موزه میراث روستایی گیلان حدود ۲۶۰ هکتار است و مساحت پارک جنگلی سراوان حدود ۱۴۸۰ هکتار است. پس اگر به ماجراجویی در یک پارک جنگلی بکر هم علاقه دارید این یک فرصت عالی است.

موزه میراث روستایی گیلان

موزه میراث روستایی گیلان

امامزاده هاشم رشت

آستان مقدس امامزاده هاشم در روستایی به همین نام در کنار جاده قزوین رشت واقع شده است. توقف در این روستا می‌تواند اولین گردش قبل از رسیدن به سایر جاهای دیدنی رشت باشد. به‌ویژه این که سفیدرود و پارک جنگلی سردار جنگل هم در کنار جاده در دسترس هستند.

امامزاده هاشم رشت

امامزاده هاشم رشت

کاروان‌سرای عباسی گیلان

چهار کیلومتر بعد از امامزاده هاشم از سمت قزوین و ۳۵ کیلومتر نرسیده به شهر رشت در سمت راست جاده کاروان‌سرایی از عصر صفوی به نام لات یا عباسی میزبان گردشگران و مسافران است. لات به معنی زمین‌های صاف کنار رود است و به موقعیت مکانی کاروان‌سرا اشاره می‌کند. کاروان‌سرای عباسی در دوران حمله روس‌ها تبدیل به پادگان نظامی شده بود که همین کاربری نابجا باعث آسیب زیادی شد. در سال‌های اخیر آن را تعمیر کردند حالا کاربری آن رستوران و اقامتگاه مسافران است. قطار گردشگری گیلان هم مسافران را در کنار این کاروان‌سرا پیاده می‌کند تا در برنامه‌های تفریحی و فرهنگی مثل اجرای موسیقی و نمایش حاضر شوند.

کاروان‌سرای عباسی گیلان

کاروان‌سرای عباسی گیلان

موزه باستان‌شناسی و مردم‌شناسی رشت

موزه باستان‌شناسی و مردم‌شناسی رشت همان‌طور که از نامش مشخص است گنجینه‌‌ای از تاریخ را در دل خود دارد. بخش مردم‌شناسی مشابه دیگر موزه‌ها، شامل مجسمه‌هایی از مردم بومی در حال کار و زندگی در کنار لوازم مختلف قدیمی است. در این بخش با لباس‌های محلی، وسایل زندگی قدیمی مثل انواع قاشق چوبی، ظروف سفالی و فلزی، اسناد، وسایل زینتی و … آشنا می‌شوید. بخش باستان‌شناسی در زیرزمین یا سرداب ساختمان شامل اشیا، دست‌سازه‌ها و یافته‌های باستانی کل سرزمین گیلان است.

موزه باستان‌شناسی و مردم‌شناسی رشت

موزه باستان‌شناسی و مردم‌شناسی رشت

باغ محتشم و عمارت کلاه‌فرنگی

پارک‌شهر یا همان باغ محتشم در حدود سال‌های ۱۲۴۰ توسط فرد ثروتمندی به نام اکبرخان بیگلربیگی ساخته شد. در ابتدا یک باغ شخصی بود نه عمومی. این باغ بعد از گذشت سال‌ها و بزرگ‌شدن نهال‌های کاشته شده به صادق خان اکبر محتشم الملک به ارث می‌رسد. نام محتشم هم از آن دوران مانده است. در دوران قبل از انقلاب باغ به دلیل بدهی‌های مالیاتی وراث به تصرف دولت درمی‌آید و دولت هم آن را به باغ عمومی تبدیل می‌کند. حالا باغ محتشم یا همان پارک‌شهر یکی از زیباترین پارک‌ها رشت شده است. اوج زیبایی باغ محتشم در فصل پاییز زمان ترکیب‌شدن زنگ‌های قرمز، زرد، و سبز با آبی آسمان است. در وسط پارک عمارت کلاه‌فرنگی از دوران تأسیس باغ یعنی قاجاریه به‌جامانده است. اکثر جشنواره‌ها و مراسم‌ها در کنار همین ساختمان تاریخی اجرا می‌شود.

باغ محتشم و عمارت کلاه‌فرنگی

باغ محتشم و عمارت کلاه‌فرنگی

بازار رشت

از جذاب‌ترین بخش‌های شهر رشت برای غیربومی‌ها بازار قدیمی رشت است. اگر بخواهیم برای بازار رشت فقط یک ویژگی جذاب بیان کنیم چیزی نیست جز صداهای بازار. بله صدای فروشندگان بازار رشت به‌ویژه راسته ماهی و میوه‌فروشان مثل یک سمفونی است. بازار رشت مثل بقیه بازارهای قدیمی سرپوشیده نیست و به همین دلیل موقع بارش باران فروشنده‌ها باید فکری برای بساط خود کنند.

بازار رشت

بازار رشت

خانه ابریشمی رشت

خانه ابریشمی را کلانتر رشت به نام حاج میر اسماعیل حاکمی ساخت؛ اما بعدها توسط وراث در سال ۱۳۱۸ خانه به حاج میرزا احمد ابریشمی فروخته شد. نام ابریشمی هم از همان موقع روی خانه ماند. مارت شامل ساختمانی بزرگ در دوطبقه و حیاطی پر از درخت، گل‌وگیاه و یک حوض بزرگ است. با این که بازسازی‌های غیراصولی برای استفاده اداری از بنا انجام شده است؛ اما ساختار و نماکاری‌های زیبای این ساختمان قجری هنوز قابل‌مشاهده هستند. پله‌ها و نرده‌های چوبی، سقف‌های آینه‌کاری و گچ‌بری شده و دیوارهای پر از نقش‌و‌نگار رنگارنگ در داخل اتاق‌ها چشم‌نوازی می‌کنند. دو تالار عمارت ابریشمی با نام تالار آیینه و تالار چینی که حاوی ظروف و لوازم دکوری هستند به روی عموم باز نیست.

خانه ابریشمی رشت

خانه ابریشمی رشت

اخبار مرتبط

معرفی شهر تبریز

 

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

شـماره تمـاس 357987 -021
پسـت الـکترونیـکی info@mojshahr.ir
آدرس پسـتی تهران، بزرگ راه همت، خیابان میرداماد، کوی ولیعصر ،ساختمان 25، دفتر فرهنگستان