اثرات صنعت گردشگری در جزیره کیش
دانشنامه تخصصی و پایگاه خبری موج شهر؛ به گفتگوی اختصاصی با سرکار خانم آنیتا کمانکش دانشجوی دکتری برنامه ریزی شهری در خصوص اثرات صنعت گردشگری در جزیره کیش پرداخت.
گردشگری مهمترین و پردرآمدترین صنعت تجاری در جهان
ایشان صنعت توریسم را یکی از مهمترین و پردرآمدترین منابع جهان در آغاز هزاره سوم به عنوان و گردشگری را یکی از بنیان های جهان ساز و نماد بارز درهم فشردگی فضا و زمان در عصر پسا مدرن می دانند.جریان گردشگری جغرافیایی بسیاری را در می نوردد تا با منطق شبکه ای خود تاثیرات فراوانی بر خرده فضاهای بر جای گذارد. در این راستا توجه به ابعاد مختلف آن را یکی از عمده ترین پایه های صنعت گردشگری که بخش عمده ای از هزینه های گردشگران را به خود اختصاص می دهد.
این متخصص توسعه و گسترش صنعت توریسم در جزیره کیش را منوط به افزایش امکانات و زیر ساخت ها در شهر مقصد و جذابیت و کشش در آن شهر می داند.
ایشان صنعت گردشگری را یکی از پدیده های مهم و به عنوان مهمترین عامل موثر در توسعه فرهنگی ، اجتماعی و اقتصادی جامعه محلی جزیره کیش عنوان نمودند.
آنیتا کمانکش معتقد است این صنعت ضمن درآمدزایی و ایجاد کارآفرینی بسیار گسترده در جزیره زیبای کیش موجب نزدیکتر شدن ملل، اقوام و فرهنگ ها به یکدیگر شده است.
ایشان در بررسی میدانی و مصاحبه با 380 نفر از ساکنان جزیره به بررسی معیار های توسعه گردشگری کیش می پردازد و نتایج آن را اینگونه بیان می نماید؛
معیار اقتصادی:
- از دیدگاه 42.63 درصد پاسخگویان ،گردشگری،تاثیر زیاد یا خیلی زیادی بر اشتغال زایی داشته است. 32.37 درصد پاسخگویان این تاثیر را متوسط و 25.00 درصد باقی مانده این تاثیر را کم یا خیلی کم ارزیابی کرده اند.
- بررسی شاخص توسعه منطقه نشان می دهد که از دیدگاه 36.58 درصد پاسخگویان گردشگری کیش، بر توسعه منطقه ،تاثیر زیاد یا خیلی زیادی داشته است؛ 44.21 درصد این تاثیر را متوسط و 19.21 درصد باقی مانده کم یا خیلی کم ارزیابی کرده اند.
- بررسی شاخص بهره گیری از توانایی های محلی نشان می دهد که از دیدگاه 15.53 درصد پاسخگویان تاثیر گردشگری بر این شاخص ، زیاد یا خیلی زیاد بوده است؛ 25.53 درصد این تاثیر را متوسط و 48.94 درصد باقی مانده این تاثیر را کم یا خیلی کم ارزیابی کرده اند.
معیار اجتماعی:
- بررسی شاخص زیرساخت های ارتباطی نشان می دهد که از دیدگاه 56.58 درصد پاسخگویان تاثیر گردشگری بر این شاخص زیاد یا خیلی زیاد، 34.74 درصد متوسط و 8.68 درصد باقی مانده نیز کم یا خیلی کم ارزیابی شده است.
- بررسی تاثیر گردشگری کیش بر شاخص فرهنگ شهری بخش نشان می دهد که از دیدگاه 42.63 درصد پاسخگویان این تاثیر زیاد یا خیلی زیاد، 46.84 درصد متوسط و 10.53 درصد باقی مانده کم یا خیلی کم ارزیابی شده است.
- بررسی شاخص بهره گیری از سنت های بومی نشان می دهد که از دیدگاه 16.58 درصد پاسخگویان تاثیر گردشگری بر این شاخص زیاد یا خیلی زیاد بوده است. 22.63 درصد پاسخگویان تاثیر گردشگری را بر این شاخص متوسط و 60.79 درصد باقی مانده کم یا خیلی کم ارزیابی کرده اند.
معیار زیست محیطی:
- بررسی تاثیر گردشگری بر شاخص آلودگی های محیطی منطقه نشان می دهد که از دیدگاه 46.05 درصد پاسخگویان این تاثیر زیاد یا خیلی زیاد، 26.58 درصد متوسط و 27.37 درصد باقی مانده کم یا خیلی کم ارزیابی شده است.
- بررسی شاخص بهره گیری از منابع طبیعی نشان می دهد که از دیدگاه 43.15 درصد پاسخگویان تاثیر گردشگری بر این شاخص زیاد یا خیلی زیاد بوده است؛ 30.79 درصد پاسخگویان این تاثیر را متوسط و 26.06 درصد باقی مانده نیز کم یا خیلی کم ارزیابی کرده اند.
- بررسی شاخص خدمات زیربنایی نشان می دهد که از دیدگاه 49.22 درصد پاسخگویان تاثیر گردشگری بر این شاخص زیاد یا خیلی زیاد بوده است؛ 32.88 درصد این تاثیر را متوسط و 17.90 درصد باقی مانده کم یا خیلی کم ارزیابی کرده اند.
- بررسی تاثیر گردشگری بر تغییر کاربری زمین نیز نشان می دهد که 50.00 درصد پاسخگویان تاثیر گردشگری بر را شاخص زیاد یا خیلی زیاد، 38.42 درصد متوسط و 11.58 درصد باقی مانده کم یا خیلی کم ارزیابی کرده اند.
نتایج مطالعات صورت گرفته:
بررسی بعد اقتصادی نشان داد؛ که گردشگری بر اشتغال زایی در منطقه، تنوع اشتغال در منطقه، توسعه منطقه و درآمد ساکنان تاثیر مثبت داشته است؛ توسعه گردشگری بر بهره گیری از توانایی های محلی تاثیر مثبت نداشته است.
بررسی بعد اجتماعی نشان داد؛ تاثیر گردشگری نشان می دهد که توسعه گردشگری موجب تغییر شیوه زندگی مردم در منطقه شده است.
فرهنگ منطقه با توجه به افزایش حضور گردشگر و گذشت زمان موجب پذیرش گردشگران در منطقه شده است.
علاوه بر این زیرساخت های شهری همچون حمل و نقل عمومی، کیفیت جاده ها و … نیز بهبود پیدا کرده است و در کل می توان گفت کیفیت زندگی بهبود پیدا کرده است.
بررسی معیار زیست محیطی نشان داد؛ ضمنا آلودگی های مختلفی همچون آلودگی صوتی، هوا و آب نیز در چند سال اخیر گسترش یافته است.
ارائه راهکارها وپیشنهادات:
- مشاركت و سرمايه گذاري دولت در زمينه توسعه فعاليت هاي گردشگري در منطقه جهت افزایش حضور گردشگر
- افزایش تعداد پروازها به مسیرهای پر رفت و آمد به خصوص از شهرهایی که گردشگر در منطقه حضور می یابد.
- اهدا هدایایی به مسافرینی که چندین بار در سال وارد جزیره می شوند.
آنیتا کمانکش دانشجوی دکتری برنامه ریزی شهری
لینک دانلود کامل مقاله:
توسعه صنعت گردشگری و بررسی اثرات آن در سه بعد اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی (نمونه موردی جزیره کیش)
ثبت دیدگاه